Пам’яті Віолетти Павлівни Мисько-Авакової (1936 – 2022)

неділя, 27. 02. 2022
З глибоким сумом сповіщаємо, що 25 лютого 2022 р. на 86 році життя відійшла у Вічність Віолетта Павлівна МИСЬКО-АВАКОВА — відома педагогиня, громадсько-культурна діячка, бібліотекознавець, Заслужена вчителька України. Особистість, яку поважали та любили всі, хто спілкувався з нею на різні теми культурно-мистецького життя, відродження Української держави, багатьох наукових та освітніх справ. Як дружина Еммануїла Миська — багатолітнього ректора Львівського інституту прикладного та декоративного мистецтва (пізніше Львівської академії мистецтв), видатного скульптора та мистецького педагога — Віолетта Павлівна з притаманною їй жертовністю збагачувала атмосферу творчого життя Львова та України в цілому, а після смерті чоловіка підтримувала пам’ять Еммануїла Петровича через ініціювання виставок, монографії, наукових конференцій тощо.
Значною була заслуга Віолетти Павлівни в активізацію державницьких процесів в Україні на зламі 1980–1990-х років. Разом з Е. Миськом вона входила до Крайової Ради Народного Руху України, вела просвітницьку роботу в середовищах освітян і молоді. З особливою любов’ю ставилася до педагогів і студентів Львівської національної академії мистецтв, даруючи до її бібліотеки цінні видання та архіви ректора Е. Миська. Віолетта Павлівна народилася вірменкою, але в її серці та патріотичних почуттях постійно була, крім прекрасної Вірменії, й Україна, яку вона теж любила усім серцем.
Колектив Львівської національної академії мистецтв сумує з приводу смерті Віолетти Павлівни Мисько-Авакової та висловлює щирі співчуття Родині Покійної.
 
Парастас відбудеться в понеділок, 28 лютого 2022 р. у Каплиці за адресою: Львів, вулиця Пекарська, 52, о 9.00. Чин похорону відбудеться на Личаківському кладовищі.

Повернутись назад