Пам'яті Дарія Грабара (1941-2022)

четвер, 17. 11. 2022

Із сумом повідомляємо, що 16 листопада 2022 р. на 82 році життя відійшов у вічність багаторічний педагог ЛНАМ, доцент кафедри художнього дерева Дарій Іванович ГРАБАР

Дарій Грабар народився 1941 р. у с. Лівчиці нині Городоцький р-н Львівської обл.

Закінчив Львівське училище прикладного мистецтва ім. І. Труша (педагоги з фаху В. Трофимлюк, В. Черкасов, М. Скибінський, І. Самотос) та Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва (педагоги з фаху Р. Сельський, К. Звіринський, І. Севера, М. Курилич, М. Яців, І. Скобало, Д. Крвавич, Л. Штернштейн, В. Овсійчук).

Викладав у Бучацькій дитячій художній школі (1961-1963), працював на посаді художника Івано-Франківського художньо-виробничого комбінату (1970-1987). З 1992 р. – в. о. доцента, у 1996-2000 – завідувач кафедри художніх виробів з дерева Львівської академії мистецтв. Член Національної спілки художників України, учасник загальноукраїнських і зарубіжних виставок. Лауреат Державної премії в галузі ландшафтної пластики (колектив нагороджений Великою золотою медаллю «Квітуча Україна» 2008 р. за створення парку «Підгір’я» у м. Трускавці).

Як художник-практик реалізував себе у різьблення в дереві та суміжних галузях декоративно-ужиткового мистецтва, а також у живописі та графіці. Образи художника талановито розкривали міфологічний простір України шляхом контекстуальних зіставлень подій та атрибутів історії. Залишив багату та розмаїту творчу спадщину. Серед його учнів у ЛНАМ – велика кількість знаних на сьогодні мистців.

Ректорат, профспілка, весь професорсько-педагогічний склад, студентство Львівської національної академії мистецтв глибоко сумують з приводу смерті Дарія Івановича Грабара та висловлюють щирі співчуття Родині Покійного!

 

 

Повернутись назад